Lodówka wymaga regularnego mycia, bo tylko w czystej lodówce można bezpiecznie przechowywać żywność, którą karmimy naszą rodzinę. Utrzymywanie jej w idealnej czystości zabezpieczy żywność przed chorobotwórczymi mikroorganizmami, a jest to szczególnie ważne, gdy w domu są małe dzieci, osoby starsze i z obniżoną odpornością. Utrzymanie lodówki w idealnej czystości jest łatwe i przy odrobinie wprawy robimy to szybko i niejako „na pamięć”.
Na rynku dostępnych jest sporo środków czystości z przeznaczeniem do mycia lodówek, ale o ile nie zaszkodzą, to przecież nie ma konieczności wydawania na nie pieniędzy. Istnieją dobre sprawdzone metody, które z pewnością zadziałają i mają tę przewagę, że nic nie kosztują. Czym myć lodówkę, jak często myć to cudowne urządzenie i jak robić to z głową?
BRUDNA LODÓWKA JAK POLE MINOWE
Brudna lodówka przypomina pole minowe, na które z wiadomych względów lepiej nie wchodzić. Naprawdę jest się czego bać, bo na przykład maleńka bakteria, która upodobała sobie niedomytą lodówkę, może nam zafundować ciężkie zatrucie i gorączkę żołądkową, zapalenie mięśnia sercowego czy też zapalenie opon mózgowych, i nie tylko. Listeria Monocytogenes jest jednym z najbardziej niebezpiecznych patogenów przenoszonych przez pokarm i jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób z obniżoną odpornością, czyli starszych, dzieci z niewykształconym jeszcze w pełni układem immunologicznym lub osób przyjmujących sterydy oraz cytostatyki.
PRZYGOTUJ LODÓWKĘ DO MYCIA
Jak wszystkie urządzenia elektryczne, tak i lodówka, zanim przystąpimy do jej mycia, powinna zostać odłączona od prądu. Lodówki starego typu najpierw należy rozmrozić, mając na uwadze, że nagromadzona w jej wnętrzu warstwa lodu zwiększa zużycie coraz droższego prądu. Lodówki No Frost, chociaż nie wymagają rozmrażania, to jednak też muszą być myte z taką samą regularnością, jak ich starsze odpowiedniczki.
Lodówkę powinno się myć przynajmniej raz w miesiącu, a jeszcze lepiej co dwa tygodnie. Szufladki, szybki i wszystkie ruchome elementy należy wyjąć i umyć w zmywarce, albo w misce z ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Myte ręcznie na koniec należy opłukać pod bieżącą wodą. Przed włożeniem ich na swoje miejsce trzeba je będzie starannie wytrzeć do sucha, mając na uwadze, że bakterie kochają wilgoć i w wilgotnym środowisku łatwiej się mnożą. Zatem tylko zupełnie suche wkładamy na powrót do wnętrza lodówki.
CZYM MYĆ LODÓWKĘ?
Do mycia w zupełności wystarczy ciepła woda z octem w proporcji 4:1, ale można też użyć ciepłej wody z paroma kroplami dobrego płynu do mycia naczyń. Do wody można też dodać kilka kropli soku z cytryny dla odświeżającego zapachu i właściwości odkażających tego aromatycznego owocu. Do mycia lodówek nie powinno się stosować środków drapiąco- czyszczących, takich jak te do szorowania przypalonych garnków, ani produktów na bazie chloru.
Niektóre panie domu używają gąbek, ale zwykła ściereczka z tkaniny dobrze chłonącej wodę i miękkiej ma tę przewagę nad gąbką, że można ją zdezynfekować poprzez wygotowanie. Jeżeli ściereczka wymaga odświeżenia, to przed przystąpieniem do mycia zastosuj sposób starych gospodyń — wrzuć ją do garnuszka i wygotuj, a będzie sterylnie czysta. Myjąc wnętrze lodówki, nie omijaj miejsc trudno dostępnych, rogów, zakamarków czy uskoków i szpar, a także gumy izolującej drzwiach. Na koniec przetrzyj lodówkę z zewnątrz, włóż wyjęte do mycia suche pojemniki, szuflady itd., i włącz lśniącą i czystą, a produkty w takiej lodówce długo zachowają świeżość i będą bezpieczne.
KWESTIA ZAPACHU
Nawet czysta lodówka po otwarciu drzwi może nas nieprzyjemnie zaskoczyć wydzielającym się z jej wnętrza zapachem. Sklepy oferują specjalne pochłaniacze zapachu, które wstawione do środka przynajmniej częściowo neutralizują przykre aromaty. Można też spróbować świeżo zmielonej kawy, a jest to zapach przez wszystkich akceptowany, która rozsypana na spodeczku i umieszczona na dole lodówki pochłania nieprzyjemna woń. Kawę można zastąpić zwykłą sodą kuchenną lub proszkiem do pieczenia.