Upodobania kulinarne zależne są od indywidualnych upodobań i predyspozycji oraz od uwarunkowań klimatycznych. Na przykład w Polsce podstawę wyżywienia stanowi chleb i ziemniaki. Lecz w innych krajach ziemniaki są w mniejszości, bo większość dań stanowią potrawy przygotowane na bazie makaronu, jak jest na przykład we Włoszech. Natomiast w krajach azjatyckich króluje ryż i to on jest podstawą każdego obiadu. W Azji podawany jest z fasolą, z mięsem, z warzywami i sosami. Ryż jest rodzajem zboża, które rośnie w krajach o gorącym klimacie. Zboże to obejmuje aż dwadzieścia pięć gatunków i stanowi podstawę wyżywienia dla 1/3 populacji świata.

Lecz ryż jest spożywany nie tylko w krajach azjatyckich, lecz również we wszystkich częściach świata, a w tym również w Polsce. Jest on takim rodzajem zboża, które można łączyć niemalże ze wszystkimi innymi produktami, jakim jest np. mięso, ryby, warzywa, owoce, nabiał. Można stosować do niego jako dodatki różnorodne sosy, sałatki i surówki. Ryż można zaliczyć do potraw uniwersalnych i praktycznych oraz do znanych i stosowanych powszechnie.

Ryż posiada wiele zalet

Jest jednym z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym artykułem spożywczych, gdyż jest źródłem pełnowartościowego białka, źródłem węglowodanów, wielonienasyconych tłuszczów, błonnika oraz kwasu foliowego. W jego składzie jest sporo pierwiastków chemicznych z tablicy Mendelejewa, jak cynk, fosfor, magnez, żelazo, mangan, selen, miedź. Jak i witaminy PP, B1, B2, B5, B6. Jest lekkostrawny, lecz, czy ryż zawiera gluten?

ryż

Powszechnie wiadomo, że gluten zawiera żyto, pszenica, jęczmień, owies, a jak jest z ryżem? Otóż ryż podobnie, jak gryka, kukurydza, proso nie zawiera glutenu. Glutenu nie zawierają też mąki i kasze pochodzące ze zbóż naturalnych, a więc kasza gryczana, kasza jaglana z prosa oraz płatki ryżowe i makarony wytwarzane z mąki bezglutenowej. Czym jest ten szkodzący niektórym osobom gluten? Gluten jest mieszaniną białek, które występują w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa. Zawartość gluteny w żywności niektórym osobom szkodzi i dochodzi u nich do dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Osoby posiadające uczulenie na gluten nie mogą być na przykład wegetarianami lub weganami. Dlatego, bo gluten w diecie wegetarian, jaki i wegan stanowi alternatywę dla mięsa. Potrawy zawierające gluten są substytutem dla mięsa, gdyż posiadają niezbędne dla organizmu białko. Oczywiście mimo to wiele osób jest na takiej diecie, lecz z pewnością nie jest to dla nich łatwe. Chcąc utrzymać zdrowie muszą poszukiwać innych produktów, które posiadają to, co może zastąpić glutenowe produkty i dostarczyć organizmowi wszystkiego czego potrzebuje.

Wracając do ryżu trzeba zaznaczyć, że ma on bardzo pozytywny wpływ na nasz układ trawienny, gdyż ułatwia trawienie nie wywołując biegunki. Jest polecany osobom na diecie odchudzającej, bo jest niskokaloryczny. W 100 gramach ryżu mieści się tylko około 130 kalorii. Oczywiście np. ziemniaki są jeszcze mniej kaloryczne, bo w 100 gramach posiadają tylko 60 kalorii, lecz ryż posiada za to więcej zalet. Ryż reguluje poziom cukru w organizmie, dodaje odporności, obniża cholesterol, pozytywnie wpływa na serce, zapobiega złemu nastrojowi i bezsilności.

danie z ryżem

Poza tym jest produktem wolno trawionym, co sprawia, że żołądek długo pozostaje nasycony i nie domaga się kolejnego posiłku. Oprócz tego, że jest niezwykle sycący, to również dodający energii i dlatego zawsze znajduje się w diecie sportowców, jak i osób dbających o linię lub chcących pozbyć się nadwagi. Ryż znany jest na świecie od bardzo dawna. Dziś największymi producentami ryżu są Chiny i Indie. W Europie zboże to znane jest od czternastego wieku.

Dziś najbardziej popularny jest ryż biały. Lecz to ten brązowy jest najbardziej zdrowy, bo naturalny i najbardziej odżywczy. Jest również ryż posiadający czerwoną łupinę, niełuskany i podobny do brązowego. Jak i ryż czarny uprawiany w Indonezji, który posiada łagodny orzechowy smak. Ostatnim kolorem jest ryż żółty uwielbiany w Japonii. Posiada on kleistą konsystencję i słodki smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here